Pensioenfondsen uit zorgsector samen voor duurzaamheid
Huisartsen verbruiken tijdens hun werk veel materiaal. Het meeste daarvan belandt in de afvalbak. Dat kan duurzamer. Samen met het Pensioenfonds Medewerkers Apotheken gaat SPH met producenten in gesprek: hoe kunnen we als sector meer reduceren, hergebruiken en recyclen?
Pensioenfondsen beleggen een deel van hun vermogen in bedrijven. Steeds vaker gaan investeerders, zoals pensioenfondsen, met deze bedrijven in gesprek over thema’s als duurzaamheid, biodiversiteit en mensenrechten. Zo willen ze ervoor zorgen dat hun geld op de juiste manier wordt besteed. Deze vorm van betrokkenheid noemen we dialoog.
Begin 2022 sloegen Pensioenfonds SPH en Pensioenfonds Medewerkers Apotheken de handen ineen. Sindsdien voeren ze onder de vlag van het Health Engagement Network (HEN) gesprekken met bedrijven. Door de krachten te bundelen, hopen ze meer positieve impact te realiseren bij farmaceutische bedrijven waarin de fondsen beleggen. Christine Lindeboom, huisarts te Sliedrecht en niet-uitvoerende bestuurder bij SPH, was betrokken bij de oprichting van HEN.
Waarom is het Health Engagement Network nodig?
Engagement is een lastig thema voor kleinere beleggers als wij. Meestal sluit je je aan bij de engagement van een grote partij. Daar neem je een ‘pakket’ af met een breed scala aan thema’s, waarvan sommige misschien minder goed bij je passen. Na gesprekken met betrokken deelnemers en het deelnemersonderzoek van 2022 hebben we besloten om op zélf op kleine schaal positieve impact na te streven. Een extra programma met een overzichtelijk aantal bedrijven. We richten ons op thema’s die ons, als huisartsen en apotheekmedewerkers, na aan het hart liggen.
Welke thema’s zijn dat?
Klimaat en gezondheid, die twee thema’s liggen dicht bij elkaar. Klimaat is een universeel urgent probleem, met grote impact op de leefbaarheid van de omgeving en de gezondheid van onze patiënten. Concreet zetten we ons met het Health Engagement Network in voor duurzaamheid in ons dagelijkse werk. Denk dan aan slimmer omgaan met voorraden en afval. Ik heb daar zelf ook elke dag mee te maken in de spreekkamer en in de bedrijfsvoering.
Hoe ziet de engagement eruit?
Bij engagement wordt vaak gepraat met grote bedrijven over algemene thema’s, het is ver van je bed. Met HEN houden we het klein, specifiek en dicht bij huis: de zorg hier in Nederland. We praten met vijf bedrijven waar we als huisartsen en apothekers zelf mee samenwerken.
Als huisartsen gebruiken we twintig paar handschoenen per dag, die belanden vaak in de afvalbak. Datzelfde geldt voor medicatie-thermometers. Wat zijn de mogelijkheden om dit soort producten te recyclen of te hergebruiken? Ook praten we over het gebruik van duurzamer verpakkingsmateriaal en mogelijkheden voor effectiever voorraadbeheer.
Hebben de gesprekken al effect?
De bedrijven gaan het gesprek open in. Dat is de eerste stap. En vergeet niet, we zijn niet alleen pensioenfondsen, wij zijn óók hun klanten. Zo leg je dubbel gewicht in de schaal. We hopen dat meer zorgfondsen zich aansluiten bij ons initiatief. Ik denk bijvoorbeeld aan de medisch specialisten en de verloskundigen.
Ik verwacht dat we positieve resultaten gaan boeken. Maar bij veranderingen is het moeilijk aantoonbaar dat dit komt door precies onze gesprekken. Daarnaast zijn sommige resultaten ook niet meetbaar, maar bedrijven laten nadenken over onderwerpen waar ze zich nog niet bewust van waren, is ook resultaat. Het gaat om concrete issues waar huisartsen op de werkvloer tegenaan lopen, het is laaghangend fruit. We voeren hier geen miljarden-dialoog uit, we willen laagdrempelig vooruitgang boeken. Kleine stapjes leiden ook tot succes.