Dekkingsgraad
De dekkingsgraad is het percentage dat aangeeft of het pensioenfonds kan voldoen aan haar toekomstige verplichtingen. Dat percentage wordt berekend door de bezittingen te delen door de verplichtingen. Een percentage boven de 100% is dan positief, maar ruim boven de 100% wordt gezien als verantwoord.
Belang voor toeslag
Op deze pagina vindt u de beleidsdekkingsgraad. Voor het bepalen van toeslag kijken we naar de actuele dekkingsgraad. De actuele dekkingsgraad kunt u raadplegen via onderstaande button.
De beleidsdekkingsgraad per 30 september 2024: 134,4%
Beleidsdekkingsgraad
De dekkingsgraad is: de waarde van onze bezittingen gedeeld door de waarde van de pensioenuitkeringen die we nu en in de toekomst moeten doen (x100). De dekkingsgraad kan van dag tot dag variëren. Bij onze berekeningen gaan wij uit van de (actuele) dekkingsgraad aan het eind van iedere maand. Bij onze beleidskeuzes moeten we rekening houden met de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden. Dit heet de nominale beleidsdekkingsgraad. Op deze manier zijn beleidsbesluiten minder afhankelijk van 1 meetmoment.
De bezittingen van het pensioenfonds bestaan uit het vermogen. Dit vermogen bestaat uit de beleggingen en de beleggingsopbrengsten. De verplichtingen van het pensioenfonds zijn de pensioenuitkeringen die nu en in de toekomst gedaan moeten worden.
Waarom is een dekkingsgraad van boven de 100% nodig?
De dekkingsgraad zegt iets over de financiële situatie van het pensioenfonds op dit moment. Het is dus een momentopname waaruit niets blijkt over (toekomstige) onzekerheden. De bezittingen en verplichtingen zijn namelijk afhankelijk van:
De rentestand
De verplichtingen moeten berekend worden met de rentestand van nu. Staat de rente laag? Dan moet er nu meer geld staan om later het benodigde vermogen te hebben. Het vermogen groeit dan namelijk langzamer. De rentestand verandert permanent.
Hoe lang we leven
Leven we langer, dan moet er ook langer pensioen uitgekeerd worden. We weten nu niet hoe oud we gemiddeld worden over 20 of 30 jaar.
De situatie op de financiële markten
We beleggen in verschillende beleggingscategorieën, zoals aandelen, hypotheken, vastgoed en obligaties. Zo spreiden we de risico’s. We streven namelijk naar lange termijn rendement tegen aanvaardbare risico’s. De economische situatie heeft een directe invloed op de rente en de waarde van aandelen en onroerend goed. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken voor ons belegd vermogen.
Uw inkomensontwikkeling
Wij proberen met de toeslagverlening uw inkomensontwikkeling te volgen. Wij kunnen nu niet voorspellen hoe die ontwikkeling eruit gaat zien.
Wij houden rekening met deze onzekerheden. Daarom streven we naar een dekkingsgraad van boven de 100 procent.
mvb-nieuwsbrief
Meld u aan voor de mvb-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.