Verplicht pensioen

Om ooit te kunnen stoppen met werken, zet bijna iedereen in Nederland, vaak via de werkgever, geld opzij om eerder te kunnen stoppen: om met pensioen te kunnen gaan. Veruit de meeste huisartsen willen hun pensioen samen met beroepsgenoten regelen, op een manier die past bij het leven en de werkzaamheden van een huisarts. En omdat de pensioenregeling op verzoek van huisartsen verplichtgesteld is door het ministerie van Sociale Zaken, profiteren deelnemers optimaal van verschillende voordelen.

Passend bij onze beroepsgroep

Door samen pensioen op te bouwen kunnen huisartsen als beroepsgroep bepalen wat belangrijk is in ónze regeling. Zo bent u binnen ons fonds, zonder gezondheidskeuring vooraf, verzekerd van premievrijstelling bij langdurige arbeidsongeschiktheid en een uitkering voor uw partner en kinderen bij uw overlijden. Zaken die u natuurlijk hoopt nooit te hoeven gebruiken, maar wel belangrijk en solidair zijn.

Huisartsen bepalen

De Beroepspensioenvereniging Huisartsen (BPV) bepaalt de inhoud van de pensioenregeling. De BPV heeft een bestuur van 5 huisartsen en een parlement, de Vergadering van Afgevaardigden (VvA). In dit democratisch gekozen orgaan zitten 28 huisartsen. Zij zijn ingedeeld in verschillende clusters: waarnemend huisartsen, vrijgevestigde huisartsen, huisartsen in dienstverband, huisartsen in opleiding en pensioengerechtigden.

Gezamenlijk pensioen

  • Samen hebben we stabiele rendementen, door met gespreide beleggingen rendement tegen een acceptabel risico te behalen.
  • Samen hebben we relatief lage kosten per belegde euro, doordat we gezamenlijk met alle huisartsen beleggen.
  • Ruim 8 van de 10 huisartsen is lid van de BPV. BPV-leden hebben invloed op de inhoud van de pensioenregeling.
  • U krijgt uw pensioen tot uw overlijden. Samen delen we het risico dat u veel ouder wordt dan verwacht.
  • Uw partner krijgt een uitkering als u overlijdt. Samen delen we het risico dat u vroeg overlijdt.
  • Huisarts & Pensioen neemt de premiebetaling van u over als u langdurig arbeidsongeschikt raakt. Samen delen we het risico op arbeidsongeschiktheid.
  • Iedereen profiteert van al deze voordelen van de pensioenregeling, zonder (medische) keuring vooraf.

Verplichtstelling

De pensioenregeling voor huisartsen is verplicht gesteld. Daarom nemen vrijwel alle huisartsen in Nederland deel aan de pensioenregeling bij het pensioenfonds voor huisartsen. Om te profiteren van de voordelen van een verplichte pensioenregeling moet er voldoende draagvlak zijn onder de deelnemers. Dit wordt gemeten aan de hand van het percentage deelnemers dat lid is van de beroepspensioenvereniging. Momenteel zijn ruim 8 van de 10 huisartsen lid van de BPV.

Bijna alle huisartsen bouwen verplicht pensioen op bij Huisarts & Pensioen. De verplichtstelling geldt niet voor:

  • huisartsen die in het buitenland wonen
  • huisartsen die in het buitenland werken
  • huisartsen die werkzaam zijn bij een gezondheidscentrum zonder winstoogmerk
  • huisartsen die al verplicht opbouwen in een andere pensioenregeling (bijvoorbeeld bij ABP of PFZW)
  • huisartsen die ouder zijn dan 68 jaar

Lees de verplichstellingsbeschikking huisartsen.