Wij maken gebruik van tijdelijke regels voor toeslag
Per 1 juli 2027 wil Huisarts & Pensioen starten met de nieuwe pensioenregeling. Deze nieuwe pensioenregeling is nodig als gevolg van de herziening van het pensioenstelsel. In de aanloop hier naartoe maken we gebruik van tijdelijke regels waardoor we pensioenen van huisartsen eerder kunnen verhogen. Dit noemen we toeslag.
Voordat we besloten gebruik te maken van deze tijdelijke regels, hebben we berekend wat de gevolgen hiervan zijn voor huisartsen. Keuzes over pensioenen hebben namelijk altijd verschillende gevolgen voor verschillende groepen. De grafiek onder schetst hiervan een beeld.
In de grafiek zien we dat iemand van 88 jaar een voordeel heeft van ruim 1 procent. Een deelnemer van 53 jaar ondervindt daarentegen een nadeel van 2,9 procent. In deze berekening zijn we uitgegaan van een gemiddelde persoon met maximale opbouw. In de praktijk hebben veel huisartsen geen maximale opbouw, waardoor de effecten in de praktijk geringer zullen uitvallen dan in de grafiek weergegeven.
‘Netto profijt’ geeft per leeftijdscategorie het verschil weer in de waarde van betaalde premies en uitkeringen over het resterende leven. De grafiek laat zien welke leeftijden erop voor- of achteruitgaan. Het bestuur van SPH is van mening dat de onderlinge verschillen voldoende evenwichtig zijn om te kiezen voor de tijdelijke regels.
Nieuwe regels voor toeslag 'een ruimer jasje'
Wij proberen de pensioenen van huisartsen ieder jaar te verhogen. Wat maakt toeslag mogelijk? Lees hier meer over in een interview met Cindy Centen van het pensioenbureau (uit januari 2024).
Hoe bepalen wij elk jaar de hoogte van de toeslag?
Het is belangrijk om te weten dat de toeslag nooit hoger ligt dan 2,25 procent plus de loonontwikkeling bij de overheid. De loonontwikkeling bepaalt dus waar het maximum ligt. Hoeveel toeslag we uiteindelijk kunnen verlenen, hangt af van de hoogte van de dekkingsgraad voor toeslag per einde kwartaal 3. Hoe hoger deze dekkingsgraad, hoe meer toeslag we kunnen verlenen - met als grens het eerder genoemde maximumpercentage.
Dit maken we inzichtelijk in onderstaande grafieken. U kunt hier per jaar zien hoe we de toeslaghoogte hebben bepaald, hoeveel het maximum bedraagt, en welk toeslagpercentage bij welke dekkingsgraad hoort.
Per 1 januari 2025 verhogen wij de pensioenen met 3,13 procent. Onderstaande afbeelding laat zien hoe we aan deze toeslag komen. De dekkingsgraad voor toeslag per einde kwartaal 3 bepaalt elk jaar hoeveel ruimte we hebben voor toeslag. Eind september 2024 bedroeg deze dekkingsgraad 137,4 procent. Zoals u van de grafiek kunt aflezen, laat deze dekkingsgraad dit jaar een maximale toeslag toe van 3,13 procent.
De toeslag had dit jaar nooit hoger kunnen uitvallen dan 8,72 procent (zijnde 2,25 procent plus de loonontwikkeling bij de overheid).
Per 1 januari 2024 hebben we de pensioenen verhoogd met 6,7 procent. Dit werd bepaald door de dekkingsgraad voor toeslag per eind september 2024. De toeslag had dit jaar nooit hoger kunnen uitvallen dan 8,1 procent (zijnde 2,25 procent plus de loonontwikkeling bij de overheid).