Rendement SPH in 2022

7 april 2023
rendement SPH

Het afgelopen jaar was economisch zwaar voor alle pensioenfondsen. Ook SPH heeft negatieve rendementen behaald over 2022. We behaalden andere rendementen voor de oude en nieuwe pensioenregeling. Over de oude regeling behaalden we een rendement van -20,5%. Over het pensioenkapitaal, dat geldt in de nieuwe regeling sinds 2022, kwam het resultaat uit op -8%.

Pensioenkapitaal -8%

Vanaf 2022 bouwen SPH-deelnemers pensioenkapitaal op in een premieregeling. Daarin zijn geen afspraken meer over de hoogte van het pensioen later, maar alleen over de hoogte van de premie nu. Die premie vormt, na aftrek van risicopremies en kosten, uw pensioenkapitaal.

In de premieregeling bedroeg het resultaat op dat pensioenkapitaal afgelopen jaar -8 procent. Wat dit voor uw situatie betekent, vertellen wij u binnenkort in een persoonlijke brief. Met de beleggingen in de premieregeling verloren we minder dan die voor de oude regeling. Dit komt omdat we in de premieregeling minder beleggen in obligaties, die een slecht jaar kenden.

Verhoging pensioenen ondanks negatief rendement

Over de oude regeling behaalden we een rendement van -20,5%. Dit betreft onze uitkeringsportefeuille: het belegd vermogen van (bijna-)gepensioneerden. In deze portefeuille zitten veel obligaties. Die houden we aan vanwege hun stabiliteit, maar presteren minder in tijden van stijgende rentes. De behaalde -20,5% is vergelijkbaar met het gemiddelde van -21,2% van alle pensioenfondsen in Nederland.

"Vanwege onze langetermijnvisie heeft SPH meer obligaties dan veel andere pensioenfondsen", licht Pieter de Graaf, Hoofd Beleggingen, toe. "Toch blijven onze rendementen in lijn met de gemiddelden in de sector. Zo bezien hebben we gegeven de marktomstandigheden een redelijk resultaat behaald, al is het negatief."

Het verlies op de beleggingen komt vooral door gestegen inflatie en rente. Maar de stijgende rente heeft ook een andere kant. Dankzij de gestegen rente hoeven we minder geld te reserveren voor toekomstige uitkeringen. Daarom is de financiële situatie van de oude regeling per saldo toch verbeterd en hebben we de pensioenen kunnen verhogen met een toeslag van ruim 7 procent. Die verhoging geldt voor tot 2022 opgebouwd pensioen en voor ingegaan pensioen.

Chat