Pensioenfonds voor huisartsen verkoopt fossiele beleggingen

3 oktober 2024
Huisarts in het bos met hond

Pensioenfonds SPH stopt met beleggen in de fossiele industrie, zoals olie- en gasbedrijven. We hebben dit besloten na goed te hebben geluisterd naar wat huisartsen zelf willen. De omvang van onze fossiele beleggingen is relatief beperkt. Het gaat om minder dan één procent van de beleggingen.

De Vergadering van Afgevaardigden (VvA), bestaande uit 28 huisartsen, heeft zich verdiept in de voorkeuren van huisartsen. De leden keken onder meer naar de uitkomsten van het meest recente deelnemersonderzoek. Daarin hebben huisartsen ook vragen beantwoord over hun beleggingsvoorkeuren.

Op basis hiervan heeft de VvA de wens uitgesproken om niet meer te willen beleggen in fossiele brandstoffen. Het bestuur van SPH heeft deze voorkeur meegewogen in bredere afwegingen rond het beleggingsbeleid en heeft besloten om fossiele brandstoffen uit te sluiten.

Gezondheid

“Wij beleggen het pensioengeld van huisartsen. Daarom zijn we verheugd met de mooie, constructieve dialoog met de huisartsen in de VvA”, zegt Pieter de Graaf, uitvoerende bestuurder Beleggingen & Duurzaamheid. “Dat deelnemers zich met een speciale commissie in een onderwerp hebben verdiept en hun voorkeur hebben uitgesproken, is uniek voor een pensioenfonds.”

“Als pensioenfonds van, voor en met huisartsen waren gezondheid en klimaat al langer belangrijke thema’s voor ons”, vervolgt Pieter. “Het verkopen van onze laatste fossiele beleggingen past daar goed in. Doorslaggevend is echter de expliciete en breed gedragen oproep vanuit de VvA, oftewel de huisartsen zelf.”

De verkoop vindt spoedig plaats, maar wel op verantwoorde wijze. “We zijn nu aan het uitzoeken hoe we dit besluit het beste kunnen doorvoeren in onze beleggingsportefeuille.”

Dialoog

SPH is verantwoordelijk is voor de inhoud en uitvoering van het beleggingsbeleid, maar doet dit wel op basis van dialoog met huisartsen.

Omdat fossiele beleggingen slechts een klein deel vormen van de totale beleggingsportefeuille, verwacht Pieter geen significante gevolgen op dit besluit. “Dit is vooral een principiële stap.”

Lees meer over de achtergrond van dit besluit in een interview met Pieter de Graaf (bestuurder Beleggingen & Duurzaamheid) en mvb-strateeg Nienke Kuppens: ‘We willen goed luisteren naar de wensen van huisartsen’.

Chat