‘We willen goed luisteren naar de wensen van huisartsen’
Pensioenfonds SPH stopt met beleggen in de fossiele industrie. Het initiatief kwam van huisartsen zelf. Zij doken in het onderwerp en kwamen met een voorstel. In gesprek met Pieter de Graaf (bestuurder Beleggingen & Duurzaamheid) en mvb-strateeg Nienke Kuppens.
In het voorjaar van 2023 staan Pieter de Graaf en collega-bestuurslid en huisarts Christine Lindeboom op een podium in debatcentrum Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Onderwerp: moeten pensioenfondsen uit de zorgsector wel beleggen in olie- en gasbedrijven?
Naast hen op het podium staan twee huisartsen die vinden van niet. Er komt die avond weinig toenadering, maar duidelijk is dat de bestuurders en de critici elkaar niet voor het eerst spreken. De toon is niet defensief. Er wordt geluisterd. Een debat, maar ook een constructief gesprek.
Hoe kijk jij terug op die avond, Pieter?
Pieter: “Zeer positief. Omdat dit de manier is waarop wij als fonds met huisartsen willen omgaan. We beleggen met hún pensioengeld, dus hun wensen, feedback én kritiek zijn belangrijk voor ons. Primair ligt de verantwoordelijkheid van de inhoud en uitvoering van het beleggingsbeleid bij ons als fonds. Maar we geven dit wel vorm op basis van dialoog met huisartsen.”
Het is nu een jaar later. Wat is er veranderd?
Pieter: “We gooien beleggingen er niet zomaar uit. We zijn een pensioenfonds, we zijn er om huisartsen een goed pensioen uit te keren. Het thema ‘fossiel’ leeft onder deelnemers. Daarom heeft de Vergadering van Afgevaardigden (VvA), de gekozen ledenraad van de Beroepspensioenvereniging, zich over dit thema gebogen. Er is een mvb-commissie opgericht, met als startpunt de uitkomsten van het meest recente deelnemersonderzoek. Mede op basis van advies van deze commissie heeft de VvA met zeer brede steun de wens uitgesproken om fossiele beleggingen te verkopen.”
Dus het is: u vraagt, wij draaien?
Pieter: “Nee. Als bestuur hebben we dit verzoek gewogen. Samen met andere afwegingen, zoals risico, rendement, kosten en alternatieven. Wij hebben geconcludeerd dat we de principiële wens van deelnemers kunnen volgen, zonder bijzondere gevolgen te verwachten op een van de andere vlakken, zoals rendement. Maar financiële markten laten zich niet voorspellen.”
Wat zijn de concrete gevolgen?
Nienke: “We zoeken nu uit wat dit precies betekent voor onze beleggingsportefeuille. Wanneer verkopen we welke bedrijven en hoe gaan we dit naar de toekomst toe monitoren. We willen dit op verantwoorde wijze uitvoeren en geen onnodige kosten maken. In 2025 verwachtten we dit volledig doorgevoerd te hebben in de portefeuille.”
Niet iedereen is het hiermee eens.
Nienke: “Dat weten we. Sommige huisartsen vinden dat we te veel met duurzaamheid bezig zijn. Voor anderen doen we nog lang niet genoeg. Het is balanceren. Tegelijkertijd is hier sprake van een breed gedragen oproep van de gekozen vertegenwoordigers van de huisartsen. Dat is een belangrijk signaal.”
“CO2-uitstoot leidt tot klimaatverandering en een verslechterde leefbaarheid, waar huisartsen als eerste mee worden geconfronteerd. Zij vinden daarom dat beleggen in fossiel hier niet bij past.”
Wat gaat er nog meer gebeuren op dit vlak?
Nienke: “We kijken in de richting van uitbreiding van onze impactbeleggingen die én een mooi rendement opleveren én meetbaar bijdragen aan een schonere of betere wereld. Niet alle impactbeleggingen passen binnen onze criteria, dus dat vraagt om een zorgvuldige afweging.”
Lees het nieuwsbericht: Pensioenfonds voor huisartsen verkoopt fossiele beleggingen.
Lees meer over ons beleid omtrent maatschappelijk verantwoord beleggen.