SPH steunt internationale oproep tegen vaping

17 oktober 2024
SPH steunt internationale oproep tegen vaping - twee huisartsen

Het Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH) heeft een internationaal ‘investor statement’ tegen vaping ondertekend. Met dit statement roepen institutionele beleggers overheden op om meer maatregelen te treffen tegen vapes. Het hoofddoel van het statement is het beschermen van kinderen en de algehele bevolking tegen de schadelijke effecten van vapen, en het waarborgen van een gezonde toekomst voor iedereen. 

Maatschappelijk verantwoord

Concreet worden overheden opgeroepen om de aantrekkelijkheid en beschikbaarheid van vaping voor kinderen te verminderen, strikter te handhaven op verkoop en met wetgeving en onderwijs vapen tegen te gaan.

Vapen wordt steeds populairder, voornamelijk onder jongeren. Er is toenemend bewijs van negatieve gezondheidseffecten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep ook al op tot actie om kinderen te beschermen tegen vaping. “Als pensioenfonds voor huisartsen staan wij volledig achter deze oproep”, vertelt Nienke Kuppens, mvb-strateeg bij SPH. “Huisartsen hebben direct in hun praktijk te maken met de schadelijke gevolgen van vapen. Als wij vanuit onze positie als pensioenfonds hier aandacht voor kunnen vragen, doen we dat graag.”

Uitsluiting tabak

Het statement is een initiatief van Tobacco Free Portfolios, een internationale actiegroep met een medische achtergrond die strijdt tegen het financieren van de tabaksindustrie.
Vorig jaar boden institutionele beleggers een statement tegen tabak aan bij de WHO. Ook dit statement werd door ons gesteund. Tabak (productie, verkoop en marketing) is een van de sectoren die wij hebben uitgesloten van onze beleggingen.

Chat