Uw pensioen wordt verhoogd met 3,13%
We kunnen deze verhoging toekennen omdat de financiële situatie van ons pensioenfonds goed genoeg is. Ook maken we gebruik van tijdelijke regels voor het verhogen en verlagen van pensioen. Deze regels, die gelden tot de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, bieden ons meer ruimte voor verhogingen.
“We zijn blij dat we per 1 januari onze pensioenen kunnen verhogen”, zegt Pieter de Graaf, uitvoerende bestuurder Beleggingen & Duurzaamheid. “Dit geeft blijk van een bestendig beleid, waarmee we al vele jaren op rij een passende toeslag verlenen én waarin we oog houden voor later. Kortom, huisartsen hebben een gezond pensioenfonds.”
Voor wie geldt de verhoging?
De verhoging geldt voor pensioen
- dat huisartsen vóór 2022 hebben opgebouwd in de oude regeling
- voor pensioen dat wij uitkeren, en
- voor pensioen dat na uw 58e is omgezet in stabiel pensioen.
Voor wie geldt de verhoging niet?
De toeslag geldt niet voor pensioen dat is opgebouwd sinds 1 januari 2022. Sinds die datum leggen huisartsen geld in op een premieregeling. Hierin staat de hoogte van de premie vast, niet de hoogte van de uitkering later. Met de premies bouwen huisartsen een pensioenkapitaal op. Dit beleggen we om rendement mee te behalen. De hoogte van het pensioen is afhankelijk van de resultaten van het pensioenfonds. Het rendement van de premieregeling over 2024 maken we bekend in april 2025.
Andere uitzonderingen vindt u onderaan dit artikel.
Gevolgen van de verhoging
We betalen de toeslag uit de reserves van het pensioenfonds. Die reserves nemen door de toeslag af. Dit betekent dat er minder geld te verdelen is op het moment dat we overstappen naar het nieuwe stelsel.
Het bestuur van het pensioenfonds heeft de belangen van huisartsen van verschillende leeftijden afgewogen en geconcludeerd dat deze toeslag evenwichtig is (zie toelichting onder aan dit artikel).
Vooruitkijken
We proberen de pensioenen elk jaar te verhogen, maar of dat volgend jaar weer lukt, hangt af van onze financiële situatie op dat moment. De toekomst is onzeker en we willen genoeg reserves hebben om financieel gezond over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel.
Evenwichtigheid
Het pensioenfonds voor huisartsen maakt gebruik van de ruimere wettelijke regels voor toeslagverlening. Hierdoor kunnen we een hogere toeslag verlenen, en worden onze reserves dus lager. Dat betekent dat er minder geld te verdelen is op het moment dat we overstappen naar het nieuwe stelsel.
Het bestuur van Huisarts & Pensioen heeft de belangen van huisartsen van verschillende leeftijden afgewogen. Daarbij hebben we geconcludeerd dat deze toeslag evenwichtig is. De gepensioneerden hebben een voordeel oplopend tot ruim 0,2 procent. Nog werkende huisartsen hebben een nadeel van maximaal 0,1 procent.
We vinden dat we ook na deze verhoging ruim voldoende reserves hebben om de toekomst van nog werkende huisartsen met vertrouwen tegemoet te kunnen zien.
Uitzonderingen
Voor diverse soorten pensioen gelden reglementair andere afspraken over toeslag. Bij tijdelijk aanvullend partnerpensioen, extra aanvullend wezenpensioen en ingegaan arbeidsongeschiktheidspensioen is de verhoging jaarlijks 2 procent.
Voor oude waardeoverdrachten is de toeslag afhankelijk van het moment van overdracht. Vond deze plaats vóór 1 januari 2022, dan is de toeslag minimaal 2,25 procent. Vond deze plaats vóór 1 januari 2015, dan is de toeslag minimaal 3,75 procent.
De toeslag op de backservicepensioenen per 1 januari 2025 bedraagt 3,13 procent. De standaardwinstdeling per 1 januari 2025 is nihil.